Video: Dosad neviđena Putinova snimka, nastala je u Finskoj ranih 1990-ih

Snimka je nastala nedugo nakon što je Putin, koji je tada imao oko 40 godina, postao savjetnik Anatolija Sobčaka, gradonačelnika Sankt-Peterburga

25.09.2023. 20:05
  • Podijeli:
vladimir putin mlad profimedia-0018586462-6510618a4f104.webp Foto: Profimedia

Pojavila se snimka koja prikazuje aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom posjeta Finskoj ranih 1990-ih. Finska televizijska kuća YLE dobila je dosad neviđeni amaterski film od anonimnog izvora.

Snimka je nastala nedugo nakon što je Putin, koji je tada imao oko 40 godina, postao savjetnik Anatolija Sobčaka, gradonačelnika Sankt-Peterburga, prenosi index.hr.

Putin i Sobčak na snimci igraju stolni tenis protiv gradonačelnikovih tjelohranitelja. U jednom trenutku Putin se nasmiješio, a u više navrata se dodirivao po vratu. Družina je kasnije otišla u ribolov. Putin je okrenut leđima kameri, iako je očito svjestan da ga se snima, piše The Guardian.

Na povratku, Putinova tadašnja supruga Ljudmila vadi ulovljenu ribu. Na snimci su vidljive i njihove dvije kćeri, Marija i Katerina. Putin potom igra pikado. Film je snimljen u ugostiteljskoj vili u vlasništvu finske tvrtke Thomesto, koja je uvozila drvnu građu iz Rusije.

Vila se nalazila na otoku Torsö, oko 95 kilometara zapadno od Helsinkija, na južnoj obali Finske. Inače, aktualni ruski predsjednik se vratio u Lenjingrad - sada Sankt-Peterburg - 1990., nakon što je pet godina proveo kao obavještajni oficir KGB-a u istočnonjemačkom gradu Dresdenu.

Pridružio se Sobčakovom timu i postao šef odbora za vanjske odnose, odgovoran za trgovinske poslove i strana ulaganja. Iz tog razdoblja datiraju i prve optužbe protiv Putina za korupciju. Putin tvrdi da je dao ostavku u KGB-u u augustu 1991. kao znak prosvjeda zbog neuspješnog državnog udara protiv Mihaila Gorbačova.

Prema izvoru YLE-a, Putin je tokom posjeta Finskoj priznao da je radio za špijunsku agenciju. Izvor je Ljudmilu opisao kao "vrlo ugodnu". "Nisi se mogao približiti Putinu, na primjer gdje biste zajedno mogli malo popiti piće i razgovarati o ženama i životu - ništa slično. Bio je vrlo restriktivan po pitanju alkohola i nije pušio cigarete", opisao je izvor.

Snimka također prikazuje družinu kako opušteno ruča uz pivo i vino unutar kamene zgrade. Sobčak je na čelu stola. Kad se gradonačelniku posluži veliki komad mesa, Putin se našali na račun tržišne ekonomije, uvedene u Rusiji nakon pada komunizma.

Prema izvoru YLE-a, Putin je u vili Raseborg vrlo malo pričao. Postavio je jedno pitanje: što bi se dogodilo da "milion i pol Rusa" pređe granicu s Finskom? U to su vrijeme Rusi patili od akutne nestašice hrane i osnovnih dobara. U 1990-ima Putin je bio čest posjetitelj Finske. YLE je naglasio da je snimka "daleko od mačo, diktatorskog imidža koji je Putin od tada sam sebi stvorio".

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()