Velike poplave u Brazilu, voda došla do krovova kuća

Predsjednik Lula bi danas trebao otputovati u tu saveznu državu

02.05.2024. 17:49
  • Podijeli:
kiše, kiša, poplava, poplave u brazilu, brazil - 8 mart 2024 - profimedia-6601251e00532.webp Foto: Profimedia

Deset osoba je poginulo, a dvadeset jedna osoba vodi se kao nestala nakon obilnih kiša koje su izazvale brojne poplave i klizišta ove sedmice u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, a lokalne vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo još pogoršati, prenosi AFP.

Na konferenciji za medije, guverner države Eduardo Leite rekao je da je razgovarao s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom tražeći svu moguću pomoć saveznih snaga.

"Proživljavamo najgori trenutak, najgoru katastrofu u našoj historiji u Rio Grande do Sulu. Apsolutno je nepojmljivo i jako ozbiljno ono što se trenutno događa u Rio Grande do Sulu. I nažalost, biće još gore", rekao je Leite.

Predsjednik Lula bi danas trebao otputovati u tu saveznu državu.

Oluje su uzrokovale najveće razaranje u državi zadnjih godina, zbog čega je nekoliko gradova ostalo izolirano nakon što su se mostovi srušili, a ceste uništene usred poplava i klizišta.

Leite je proglasio obustavu nastave u cijeloj državi do kraja sedmice i naglasio da je od oružanih snaga zatražio punu podršku "kako bi učinkovito učestvovali u koordinaciji akcija spašavanja."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()