Vaskršnja liturgija u Sabornom hramu u Moskvi: Patrijarh i Putin razmijenili poklone

Ruski predsjednik i patrijarh Kiril razmijenili su vaskršnje poklone tokom službe, na koju je Putin stigao oko ponoći

05.05.2024. 14:49
  • Podijeli:
Putin_vaskrs_Moskva_Sojgu_foto_X-663738fb27141.webp Foto: X/@AteoBreaking

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ruski predsjednik i patrijarh Kiril razmijenili su vaskršnje poklone tokom službe, na koju je Putin stigao oko ponoći, prenosi TASS.

Pored Putina, liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i na hiljade vjernika.

"Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine", rekao je patrijarh Kiril u besjedi u Sabornom hramu, javila je RIA Novosti.

Čestitajući vjernicima praznik Vaskrsenja Hristovog, on je pozvao na molitvu za vlast i vojsku, za "one koji danas gube zdravlje i živote braneći otadžbinu“.

Blagodatni oganj iz Jerusalima prenijet je sinoć u Saborni hram Hrista Spasitelja, kao i u još 15 crkava u Moskvi. Unihjela ga je delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.

Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada su u pitanju moralni ideali i vrijednosti, a budi u ljudima lijepa osećanja, vjeru u trijumf života, dobrote i pravde.

Ruski predskednik tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih praznika, a na Vaskrs obično prisustvuje službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Ruski predsjednik je samo dva puta prisustvovao vaskršnjim svečanostima van Moskve - 2000. godine, u Sankt Peterburgu u Isakovskom hramu i 2003. godine Sabornoj crkvi Svetog Nikole u ​​Dušanbeu tokom posete Tadžikistanu.

Putin je 2020. godine, prvi put tokom svog predsjedničkog mandata, preskočio vaskršnju službu zbog pandemije virusa korona, ali zapalio je svijeću u kapeli svoje rezidencije Novo-Ogarjevo.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()