Ursula von der Leyen: Kina treba pritisnuti Rusiju da završi svoj rat u Ukrajini

Prva posjeta kineskog čelnika Evropi u pet godina

06.05.2024. 18:46
  • Podijeli:
ursula xi jingping macron reuters-6639041c90e4d.webp Foto: Reuters

Francuska i Evropska komisija rekle su danas kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Evropska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.

Predsjednik Emmanuel Macron ugošćuje kineskog čelnika u njegovu prvom posjetu Evropi u pet godina i razgovarao je s njim i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen u Parizu dok nastoje pokazati ujedinjenu frontu u pitanjima od trgovine do Ukrajine.

Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina kad su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije objema zemljama, posebno Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu 2022.

Kinesko-ruska trgovina dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci kineske carine. Kineske isporuke Rusiji skočile su 46,9 posto u 2023., dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto.

Zapadne sile posebno su zabrinute da bi Peking mogao dostavljati oružje Moskvi i zaobilaziti postojeće sankcije na materijale koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe.

"Računamo da će Kina iskoristiti sav svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala ruski agresorski rat protiv Ukrajine", rekla je von der Leyen novinarima nakon trilateralnog sastanka u Elizejskoj palači u Parizu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()