Upozorenje vojnih analitičara: Svijet je ušao u opasno razdoblje

Rusija – koja je u ratu s Ukrajinom – izdvaja više od 30% godišnjih državnih rashoda za svoje oružane snage, prema procjeni o ravnoteži globalne vojne moći Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS)

13.02.2024. 14:00
  • Podijeli:
rusija-oruzje-reuters.jpg

Globalna vojna potrošnja na sve, od municije do nuklearnog oružja, skočila je 9% na rekordnih 2,2 triliona dolara u odnosu na godinu ranije i ponovno će porasti 2024. kada svijet ulazi u "opasnije razdoblje", pokazala je nova analiza.

Rusija – koja je u ratu s Ukrajinom – izdvaja više od 30% godišnjih državnih rashoda za svoje oružane snage, prema procjeni o ravnoteži globalne vojne moći Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) objavljenoj u utorak, prenosi Sky News.

U analizi se navodi da su ruske oružane snage izgubile više od 3.000 glavnih borbenih tenkova u Ukrajini – otprilike onoliko koliko su imale spremno za raspoređivanje prije invazije prije dvije godine. Moskva sada koristi pohranjenu opremu kako bi nadoknadila gubitke, “razmjenjujući kvalitetu za količinu”.

Porast potrošnje također je potaknula Kina, kao i NATO savez.

Čak i isključujući Sjedinjene Države, koje imaju najmoćniju vojsku na svijetu, saveznici u NATO-u ponovno su povećali svoju zajedničku odbrambenu potrošnju za gotovo trećinu u prošloj deceniji, potez koji je potaknut početnom invazijom Vladimira Putina na Krim 2014., navodi se u analizi.

No, upozorava se da su nakon decenija rezova u odbrani ostali “očigledni nedostaci” u sposobnostima. Donald Trump izazvao je buru tokom proteklog vikenda kada je kritizirao većinu europskih NATO saveznika i Kanadu zbog njihovog neuspjeha u ispunjavanju minimalnog cilja da potroše najmanje 2% BDP-a na odbranu, rekavši da će potaknuti napade na države članice koje nisu ulagale dovoljno u svojim oružanim snagama.

Istraživački centar IISS-a navodi da SAD i Europa ponovo pojačavaju proizvodnju projektila i streljiva, s obnovljenim fokusom na topništvo i sisteme protuzračne odbrane – područja koja su bila zanemarena od kraja Hladnog rata, sa zalihama i industrijskim kapacitetima koji su ispražnjeni.

Države, uključujući Kinu i Rusiju, također se usredotočuju na novu tehnologiju poput hipersoničnih projektila – koji putuju više od pet puta brže od brzine zvuka i vrlo ih je teško presresti – kao i na oružje bez posade kao što su jurišni čamci bez posade, koje Ukrajina vrlo učinkovito koristi protiv ruske crnomorske flote, rekao je IISS.

“Nuklearno oružje također je ponovo uveliko na dnevnom redu, s Kinom koja je dodala raketne silose, a Sjedinjene Države modernizirale bojeve glave i sisteme isporuke“, navodi se u saopštenju thinktanka objavljenom uoči objave godišnjeg vojnog bilansa.

Ovo je 65. godina izvještavanja koje prati stanje svake vojske u svijetu.

Thinktank navodi da je svijet “ušao u opasnije razdoblje u posljednjih 12 mjeseci“.

Dešava se to u pozadini tekućeg rata u Ukrajini, sukoba između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku i rastućih napetosti između Zapada i Kine.

Thinktank je također upozorio da Komunistička partija Kine pokazuje sve veći kapacitet da može projicirati moć – potez koji potiče povećanu suradnju između Zapada i drugih vojski u Aziji kako bi neutralizirali prijetnju.

Također je istaknuto širenje utjecaja Irana, kao što je opskrba iranskih protubrodskih projektila Huti pobunjenicima u Jemenu koji napadaju brodove u Crvenom moru, kao i prodaja iranskih dronova samoubica Rusiji, koji se koriste za razarajući učinak u Ukrajini .

“Globalna potrošnja za odbranu porasla je za 9% u odnosu na prethodnu godinu i spremna je za daljnji porast 2024., na temelju već najavljenih obaveza potrošnje”, rekao je IISS.

Bastian Giegerich, glavni direktor i izvršni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je: “IISS Military Balance se objavljuje u važnom trenutku kada se poredak temeljen na pravilima sve više dovodi u pitanje”.

“Dok zapadna potrošnja za odbranu raste i planovi za obnovu opreme su u toku, razmišljamo o izazovima uključujući one koje postavlja trenutna ruska invazija na Ukrajinu, kineska vojna modernizacija i događaji na Bliskom istoku”, dodao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()