Upozorenje: Jezero Montbel u skorijoj budućnosti, moglo bi izgubiti svoj autohtoni izgled.

Zabrinutost je opravdana ako se uzme u obzir da je efekat globalnog zagrijavanja sve intenzivniji

18.03.2023. 12:59
  • Podijeli:

Iako ga pamtimo po prelijepoj tirkiznoj boji i pejzažu kao sa razglednica, bujnoj vegetaciji i imponzantnoj veličini, jezero Montbel u podnožju Pirineja, u skorijoj budućnosti, moglo bi izgubiti svoj autohtoni izgled.

Dolaskom proljeća raskošni pejzaž sa razglednice, zamijenjen je blatnjavim prizorima, nastalim nedostatkom padavina, i veoma malim punjenjem jezera.

Plavljenjem šumskog prostora, jezero Montbel nastalo je 1985, radi omogućavanja stabilnog vodosnabdijevanja polja u regionu.

Njegovim nestankom, nastala su vikend naselja i pješačke staze, koje su svake godine privlačila hiljade turista.

Istorijska suša u zimskom periodu, prouzrokovala je deficit vode za oko 80 odsto. Smanjen vodostaj svojevrsni je hendikep za jedrenje jezerom, pa su prizoru nasukanih jedrilica ovih dana, čije je takmičenje u jedrenju otkazano, uobičajna slika na jezeru.

Najzabrinutiji su svakako poljoprivrednici, kojima je voda iz jezera predstavljala garanciju prinosa u poljima. Strahuju da će zbog nedostatka vode, doći zatvaranja i propadanja velikog broja farmi u ovom području.

Zabrinutost je opravdana ako se uzme u obzir da je efekat globalnog zagrijavanja sve intenzivniji i da smo pred periodom sve toplijih i sušnih godina.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()