UNHCR: Više od 1.200 djece izbjeglica izgubilo život u sukobima pogođenom Sudanu

U izvještaju se navodi da je u istom periodu prijavljeno više od 3.100 sumnjivih slučajeva kolere, a da je više od 500 slučajeva kolere prijavljeno je u drugim dijelovima te zemlje, zajedno sa izbijanjem denga i malarije

19.09.2023. 20:01
  • Podijeli:
sudan_djeca_anadolija 1-6509defea2205.webp Foto: Anadolija

Resorna agencija Ujedinjenih nacija saopćila je danas da je više od 1.200 djece izbjeglica umrlo u Sudanu u toku sukoba između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), javlja Anadolija.

“U državi Bijelog Nila više od 1.200 djece izbjeglica mlađe od pet godina umrlo je u devet kampova u periodu od 15. maja do 14. septembra, zbog smrtonosne kombinacije pojave malih boginja i visoke pothranjenosti“, navodi se u saopćenju UNHCR-a.

U izvještaju se navodi da je u istom periodu prijavljeno više od 3.100 sumnjivih slučajeva kolere, a da je više od 500 slučajeva kolere prijavljeno je u drugim dijelovima te zemlje, zajedno sa izbijanjem denga i malarije.

Sudan je poprište sukoba između vojske i RSF-a od aprila.

Podaci UN-a pokazuju da je više od 5,25 miliona ljudi raseljeno zbog tih sukoba u Sudanu.

“Svijet ima sredstva i novac da spriječi svaki od ovih smrtnih slučajeva od malih boginja ili neuhranjenosti. Ipak, desetine djece umiru svakog dana kao rezultat ovog razornog sukoba i nedostatka globalne pažnje“, rekao je visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

UNHCR je također upozorio na nedostatak medicinskog osoblja, lijekova za spašavanje života i opreme za prevenciju izbijanja zaraznih bolesti u ratom razorenom Sudanu.

“Možemo spriječiti više smrtnih slučajeva, ali trebamo novac za odgovor, pristup onima kojima je potrebna, i iznad svega, prekid sukoba“, rekao je Grandi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()