UNESKO pozvao škole da zabrane mobilne telefone u učionicama

Sama blizina pametnih telefona povezana je sa smanjenom koncentracijom učenika zbog čega izostaju rezultati

26.07.2023. 17:22
  • Podijeli:
unesko pixabay-64412a8d20809.webp Foto: Pixabay

UNESKO je pozvao škole širom svijeta da zabrane upotrebu pametnih telefona u učionicama kako bi se poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti djece od maltretiranja na internetu.

U izvještaju agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece.

Takođe, čak i sama blizina pametnih telefona povezana je sa smanjenom koncentracijom učenika zbog čega izostaju rezultati.

"Njegova upotreba mora biti za poboljšana iskustva učenja i za dobrobit učenika i nastavnika, a ne na njihovu štetu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući vještačku inteligenciju /AI/, uvijek treba da bude podređena "viziji obrazovanja usmjerenog ka čovjeku", te da nikada ne treba da zamijeni interakciju licem u lice.

Iz Uneska upozoravaju da je možda precijenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja" i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikasnost, prenosi "Euronews".

"Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primijenjeno svuda", navodi se u izvještaju.

Takođe, Unesko ističe da ne bi trebalo zanemariti društvenu dimenziju obrazovanja koje podrazumijeva nastavu licem u lice.

"Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji se ona koristi u obrazovanju", rekla je generalni direktor Uneska Odri Azule.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()