UN osudio zračni napad na Sudan u kojem su poginule 22 osobe

U saopštenju glasnogovornika Generalnog sekretarijata UN-a navedeno je da je Guterres osudio zračni napad u Sudanu i izrazio saučešće rodbini poginulih

09.07.2023. 11:26
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres osudio je zračni napad u kojem su poginule 22 osobe u Sudanu, javlja Anadolu.

U saopštenju glasnogovornika Generalnog sekretarijata UN-a navedeno je da je Guterres osudio zračni napad u Sudanu i izrazio saučešće rodbini poginulih.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut da rat koji se i dalje vodi između oružanih snaga i koji destabilizuje čitav region, dovodeći Sudan na ivicu građanskog rata velikih razmjera", navodi se u saopštenju.

U jeku sukoba između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku (RSF), vojni avioni izveli su jučer zračni napad na distrikt Dar es Salaam u Omdurmanu, zapadno od glavnog grada Khartouma.

Očevici su kazali da je poginulo najmanje 20 ljudi, među kojima su žene i djeca, a RSF je naveo da je u napadu poginula najmanje 31 osoba, a na desetine civila je povrijeđeno.

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) optužile su u subotu vojsku za ubistvo 31 civila u vazdušnom napadu na grad Omdurman.

RSF je saopštio da "oštro osudio namjerne vazdušne napade koje je izvela ekstremistička teroristička milicija predvođena šefom vojske" Abdel Fattah al-Burhanom.

Sudanska vojska je saopštila da je grupa pripadnika RSF-a ubijena u vojnoj operaciji u Omdurmanu, te da je uništeno nekoliko oklopnih vozila.

Sudan je bez funkcionalne vlade od jeseni 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao "državni udar".

Prelazno razdoblje, koje je počelo u augustu 2019. nakon svrgavanja predsjednika Omara al-Bashira, trebalo je završiti izborima početkom 2024. godine.

Sudan je od sredine aprila pogođen sukobima između vojske i RSF-a. Oko 1.000 civila je poginulo, a hiljade ranjeno u nasilju.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je više od 2,2 miliona ljudi raseljeno zbog trenutnog sukoba u Sudanu.

U proteklom periodu najavljeno je nekoliko inicijativa za prekid vatre, međutim, nisu uspjeli okončati sukobe.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()