UN: Od početka sukoba u bolnicama umrlo 30 novorođenčadi

Problemi, uključujući nedostatak kiseonika usljed nestanka struje, jedan su od uzroka smrti novorođenčadi, kazao je glasnogovornik UN-a

25.05.2023. 22:43
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Trideset novorođenih beba tragično je preminulo u bolnicama od početka borbi u Sudanu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, javlja Anadolija.

Ukazao je na humanitarne posljedice borbi koje su u toku u zemlji, iznoseći podatke agencija UN-a.

"Šest novorođenih beba umrlo je u bolnici u gradu Ed Daein u samo sedam dana zbog problema, uključujući nedostatak kiseonika zbog nestanka struje. WHO izvještava da je više od 30 novorođenčadi umrlo u bolnici od početka borbi", rekao je Dujarric.

Kako je kazao, WHO je u kontaktu s pružaocima zdravstvenih usluga u regiji kako bi vidjeli na koji način mogu pomoći.

I dalje traju sukobi između sudanske vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF).

Posljednjih mjeseci se raspiruju neslaganja između dvije strane oko integracije RSF-a u oružane snage - ključnog uslova sudanskog sporazuma o tranziciji s političkim grupama.

Nakon prvih razgovora Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021, kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

Prema lokalnim ljekarima, najmanje 863 civila je ubijeno, a 3.531 ranjeno od izbijanja sukoba 15. aprila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()