UN: Od početka rata u Ukrajini evidentirana smrt gotovo deset hiljada ubijenih civila

Novi izvještaj potvrdio je informaciju o 9.444 ubijena civila i 16.940 povrijeđenih otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu

15.08.2023. 20:01
  • Podijeli:
Ujedinjene nacije_logo_Foto Pixabay-64affd36cb5ca.webp Foto: Pixabay

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je da je od početka rata u Ukrajini evidentirana smrt gotovo deset hiljada ubijenih civila.

Novi izvještaj potvrdio je informaciju o 9.444 ubijena civila i 16.940 povrijeđenih otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, prenosi Hina.

U izvještaju stoji i da je do sada ubijeno 500 djece, no dodaje se da je stvaran broj poginulih vjerovatno puno veći.

OHCHR je uočio da brojke nisu potpune jer su izostali podaci iz brojnih regija, a to se posebno odnosi na gradove poput Mariupolja, Lisičanska ili Severodoneska, koje su nakon dugog razdoblja teških sukoba okupirale ruske trupe pa je teže dobiti informacije i brojke.

Strahuje se da je i u Kijevu ubijeno više Ukrajinaca nego što pokazuje službene evidencije.

Prema podacima kojima raspolaže UN, velika većina ljudi, njih 7339, stradalo je u područjima Ukrajine koje je granatirala Rusija, a branila ih je ukrajinska vojska.

U regijama koje su okupirale ruske vojne snage ubijeno je 2.105 ljudi.

U zaraćenim područjima Donjecka i Luganska na istoku zemlje znatno je više žrtava s obje strane nego u glavnom gradu Kijevu, u centralnoj i zapadnoj Ukrajini.

UN-ov izvještaj pokazuje i da je u prvim mjesecima rata ubijeno više civila.

Prema podacima UN-a, u proljeće i ljeto ove godine mjesečno je smrtno stradavalo između 170 i 180 civila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()