Ukrajinski morski dronovi napali rusku luku Novorosijsk u Crnom moru

Ukrajina dosad nije javno komentarisala napade

05.08.2023. 12:05
  • Podijeli:
morski_dron_Ukrajina_foto_TW-64cca47d06dde.webp Foto: Twitter/@NOELreports

Tokom noći su prijavljene eksplozije u ruskoj luci Novorosijks u Crnom moru, a snimci objavljeni jutros na društvenim mrežama prikazuju situaciju u glavnom ruskom centru za izvoz.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je odbilo ukrajinski napad na svoju pomorsku bazu, koji je izveden s dva morska drona. Ove dronove su navodno uočili i uništili ruski brodovi koji su čuvali vanjsku luku pomorske baze. Luka je privremeno obustavila plovidbu brodova zbog napada, saopćila je kompanija Caspian Pipeline Cosortium koja u luci puni tankere naftom.

Kasnije su se pojavile informacije i da je u napadu oštećen jedan ruski ratni brod.

Morski dronovi su mala prlovila bez posade, koja djeluju ispod površine vode. Ukrajina je izvela najmanje 10 napada morskim dronovima, a mete su u prethodnom napadu bili vojni brodovi i ruska pomorska baza u Sevastopolju, kao i luka Novorosijsk.

Ove informacije se temelje na saopćenjima ruskih i ukrajinskih vlasti, kao i izvještajima lokalnih medija. Ukrajinski izvori su za CNN kazali da su morski dronovi korišteni i u napadu na Kerčki most na Krimu u julu.

Novorosijsk je jedna od najvećih luka u Crnom moru. Službe za vanredne situacije na tom području potvrdile su izvještaje o eksplozijama, a sigurnosne službe su obaviještene o tome.

Ukrajina dosad nije javno komentarisala napade.

Sukobi su se intenzivirali u proteklim sedmicama nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao siguran izvoz žitarica iz Ukrajine vodenim putem. Ranije ove sedmice je Rusija napala velike crnomorske luke Odesu i Černomorsk, gdje je uništeno 60.000 tona žitarica, kao i luke na Dunavu.

Rusija tvrdi da je odbila i napad 10 ukrajinskih dronova iznad Krima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()