Ukrajini za oporavak u 2023. potrebno dodatnih 13 milijardi evra

Makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini u 2022. i 2023. dosad se približila 15 milijardi evra

13.06.2023. 10:17
  • Podijeli:
Rusija Ukrajina Tanjug Bernat Armangue-647988e032905.webp Foto: Tanjug/Bernat Armangue

Ukrajini koja je u ratu sa Rusijom, u 2023. godini potrebno je dodatnih 13 milijardi eura u okviru hitnih potreba za oporavak, izvijestila je Europska komisija.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, održao je govor na sesiji "Učinci rušenja brane Kahovka u Ukrajini" na Generalnoj skupštini Europskog parlamenta (EP) održanoj u Strazburu.

Dombrovskis je izjavio da je Ukrajini potrebna dodatna pomoć za obnovu i oporavak te da će EU nastaviti pružati pomoć ovoj zemlji.

"Ukrajina treba dodatnu podršku ove godine, posebno u kontekstu hitnih potreba oporavka. Procjena štete i studije procjene pokazuju da su hitne potrebe Ukrajine za 2023. oko 13 milijardi eura", kazao je Dombrovskis.

Naveo je da su civilna i socijalna infrastruktura, energetska infrastruktura, stanogradnja, razvoj privatnog sektora i razminiranje područja hitne potrebe.

Makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini u 2022. i 2023. dosad se približila 15 milijardi eura. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()