Ukrajinci objavili: Komandant ruske crnomorske flote likvidiran u Sevastopolju

Sveukupno su ubijena 34 oficira, uključujući Sokolova, stoji u objavi ukrajinskih specijalnih snaga. Ranjeno je još 105 Rusa.

25.09.2023. 21:24
  • Podijeli:
crnomorska_flota_anadolija 1-650d9a4eee9c2.webp Foto: Anadolija

Ukrajinski napad u petak na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, mogao bi dobiti novu dimenziju objavom Ukrajinaca o smrti njenog vođe, admirala Viktora Sokolova.

Sveukupno su ubijena 34 oficira, uključujući Sokolova, stoji u objavi ukrajinskih specijalnih snaga. Ranjeno je još 105 Rusa.

Ovo bi bio najviši vojni funkcioner ubijen od početkarata u  Ukrajini u februaru 2022. Šest ruskih generala poginulo je u borbi, prema brojci koju je iznio parlamentarni zastupnik Andrej Guroulev.

Prema Kijevu, napad koji se dogodio u petak u Sevastopolju dogodio se tokom "sastanka lidera ruske mornarice", na kojem je učestvovao admiral Sokolov. 61-godišnji Sokolov, rođen u Moldaviji, prošlog je septembra imenovan šefom Crnomorske flote.

Zapadni izvori kažu da je on lično odlučio o napadima na civilne objekte u Ukrajini, zbog čega je mogao biti procesuiran za ratne zločine.

Admiral Sokolov započeo je svoju karijeru na torpednim brodovima i brodovima minolovcima prije nego što je preuzeo visoke položaje u Pacifičkoj floti gdje je proveo petnaest godina.

Godine 2013. imenovan je zamjenikom komandanta Sjeverne flote. Upravo je u tom svojstvu vodio borbenu kampanju u Sredozemnom moru, kod obala Sirije, gdje je bio angažiran odred brodova Sjeverne flote, uključujući i jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov", koji je nekoliko puta oštećen.

Dana 10. augusta 2022. dekretom ruskog ministra obrane imenovan je vršiteljem dužnosti komandanta Crnomorske flote, naslijedivši admirala Igora Osipova. Sljedećeg septembra imenovan je komandantom ove flote i dobio je admiralske zvjezdice prošlog marta. Ukrajinski napad koji je doveo do njegove smrti, ujedno kao i napada njegovih većine suradnika, zahtijeva mnogo obavještajnog rada i zadaje ozbiljan psihološki udarac Rusima na anektiranom poluotoku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()