Ukrajinci koristeći mornaričke dronove potopili ruski patrolni brod Sergei Kotov

Eksploziv, kojim su daljinski upravljali operateri iz HUR-a, pogodio je brod dok je patrolirao u tjesnacu Kerč

05.03.2024. 11:35
  • Podijeli:
ukrajina_Rusija_brod_foto_X-65e6eb51bfc0d.webp Foto: X/@PStyle0ne1

Ukrajinske mornarička bespilotna plovila iz Glavne uprave za obavještajne poslove (HUR) Ministarstva odbrane u utorak ujutro potopile su jedan od patrolnih brodova ruske crnomorske flote.

Eksploziv, kojim su daljinski upravljali operateri iz HUR-a, pogodio je brod dok je patrolirao u tjesnacu Kerč. Prema podacima pogođen je brod nazvan Sergei Kotov.

Prema izvoru Kyiv Posta, ukrajinska mornarička bespilotna plovila, tačnije MAGURA V5, bile su raspoređene tokom operacije. Izvor je odbio otkriti tačan broj dronova korištenih u operaciji.

Izvještaji Telegram kanala Krymsky Veter (Krimski vjetar) pokazuju da su se čule eksplozije u blizini obale okupiranog Krima, s vidljivim dimom u moru. Kasnije je kanal Telegram objavio video tačnog trenutka eksplozije.

Ruski operater putničkih vozova za Krim izvijestio je da se više vozova zaustavilo u blizini Krimskog mosta zbog blokiranog saobraćaja na mostu. Most je bio zatvoren više od osam sati.

U nizu udaraca ruskoj floti, ukrajinski dronovi potopili su Ceasar Kunikov, jedan od najtežih ratnih brodova ruske Crnomorske flote koji još plove 14. februara.

Najmanje tri jurišna čamca napunjena eksplozivom i kojima su daljinski upravljali operateri iz Glavne uprave za obavještajne poslove (HUR) ukrajinskog ministarstva obrane udarila su u teški jurišni brod Caesar Kunikov dok je brod bio blizu obale krimskog ljetovališta Alupka. Tokom te operacije angažirane su i ukrajinske mornaričke bespilotne letjelice, točnije MAGURA V5.

Razvijena u Ukrajini, bespilotna površinska letjelica MAGURA V5 (USV) može se pohvaliti svestranošću u pomorskim operacijama, uključujući nadzor, izviđanje, patroliranje i borbene misije.

Sa svojom hidrodinamičkom karoserijom i agilnom upravljivošću, V5 pokazuje kvazi-stealth sposobnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()