Ukrajinci dobili "mig" od šefa NATO-a da smiju napadati Rusiju: "To je samoodbrana"

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila ruskoj zračnoj nadmoći

22.02.2024. 20:50
  • Podijeli:
SAD_Rusija_avioni_dronovi_foto_TW-64a65b559ab6d.webp Foto: Twitter/@SpriterTeam

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina, kada od svojih saveznika dobije borbene avione F-16, imati pravo na samoodbranu, uključujući napade na legitimne ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine.

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila ruskoj zračnoj nadmoći.

Sjedinjene Američke Države su u augustu odobrile slanje F-16 u Ukrajinu iz Danske i Nizozemske čim završi obuka pilota.

"Svaki će saveznik odlučiti hoće li isporučiti F-16 Ukrajini, a saveznici imaju različite politike Ali u isto vrijeme, rat u Ukrajini je rat agresije,i Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući napade na legitimne ruske vojne ciljeve izvan Ukrajine", kazao je Stoltenberg.

Kada je riječ o vremenu isporuke aviona F-16, šef NATO-a je rekao "što prije to bolje".

"Dakle, mislim da moramo slušati vojne stručnjake tačno kada ćemo biti spremni ili kada će saveznici biti spremni za početak slanja i isporuke F-16. Što prije, to bolje", dodao je Stoltenberg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()