Ukrajina zabranjuje pravoslavnu crkvu!

Vlada Ukrajine dostavila je parlamentu prijedlog zakona koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve

21.01.2023. 11:35
  • Podijeli:
kijev pravoslavna crkva pixabay-6389cdb54ee3b.webp Foto: Pixabay

Vlada Ukrajine dostavila je parlamentu prijedlog zakona koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi "Sputnjik".

Ovaj zakon je pripremljen po nalogu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, a inicirao ga je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve stupiće na snagu ako ukrajinske vlasti utvrde da je Crkva povezana sa Rusijom, saopšteno je na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja osudio progon pravoslavnog hrišćanstva od ukrajinskih vlasti i represivne akcije kijevskog režima protiv Ukrajinske pravoslavne crkve.

Predstavnik ukrajinske Vlade Taras Meljničuk naveo je da predloženi zakon predviđa izmjene i dopune važećeg zakonodavstva, koje onemogućava djelovanje vjerskih organizacija u Ukrajini ako se njihov upravni centar nalazi u državi koja "vrši oružanu agresiju na Ukrajinu".

On je napisao na "Telegramu" rekao da će zabrana "obezbijediti duhovnu nezavisnost, sprečavajući raskol u društvu na vjerskoj osnovi, dovesti do konsolidacije ukrajinskog društva i predstavlja zaštitu nacionalnih interesa".

Više od 70 odsto Ukrajinaca su pravoslavni hrišćani, a oko osam odsto stanovništva čine katolici i protestanti.

Pokušaji da se stvori razdor među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini pokrenuti su 90-tih godina prošlog vijeka.

Nakon proglašenja nezavisnosti Ukrajine od Sovjetskog Saveza 24. avgusta 1991. godine, nekoliko grupa sveštenika, podržanih iz inostranstva, najavilo je pokušaj osnivanja pravoslavne crkve odvojene od Rusije, proglašavajući mitropolita Filareta za patrijarha Kijevskog.

Ruska pravoslavna crkva je tu organizaciju proglasila raskolničkom, a Filareta je Ruska pravoslavna crkva u julu 1992. godine odbacila, podsjeća "Sputnjik".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()