Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz UN

U Kijevu objašnjavaju kako Rusija, za razliku od drugih novonastalih država, nije prošla proceduru primanja u UN, već je samo zauzela stolicu bivšeg SSSR-a u toj svjetskoj organizaciji

Autor: UNA HR
27.12.2022. 10:46
  • Podijeli:
Dmitro Kuleba_REUTERS-63aab8862321b.webp Foto: Reuters

Ukrajina je zatražila da se Rusiju izbaci iz Ujedinjenih naroda (UN), a posebno iz Vijeća sigurnosti te međunarodne organizacije.

Kako su u ponedjeljak priopćili iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova, Rusija je nelegalno zauzela mjesto bivšeg SSSR-a u UN-u krajem 1991. godine.

Samo zamijenili pločicu na kojoj piše SSSR pločicom s natpisom Rusija

To je u svom statusu na Facebooku ustvrdio i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.  

U Kijevu ističu kako je na temelju pisma koje je UN-u poslao tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin krajem decembra 1991. godine tablica na kojoj je u tijelima UN-a pisalo SSSR jednostavno je zamijenjena tablicom na kojoj piše Ruska Federacija. 

SSSR u UN-u predstavljao i druge bivše sovjetske republike, a ne samo Rusiju

Uz to, dodaju u ukrajinskoj prijestolnici, Povelja UN-a ne spominje Rusiju, nego SSSR, a predstavnik tadašnjeg SSSR-a u UN-u predstavljao je ne samo Rusiju, već i druge sovjetske republike. Izuzetak su Ukrajina i Bjelorusija, za koje se Moskva još 1945. godine izborila da samostalno postanu članice UN-a.

U Kijevu ističu kako su i druge države nasljednice drugih zemalja koje su se raspale, poput Čehoslovačke, morale proći proceduru primanja u UN kakvu propisuje Povelja UN-a. Isto pravo mora vrijediti i za Rusiju, ističe ukrajinska diplomacija.

Dio članica UN-a smatra da Rusija zloupotrebljava pravo veta

Rusija je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta. Isti status u tom tijelu imaju i SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina.

Rusija je mjesto u UN-u dobila nakon raspada SSSR-a krajem 1991. godine, preuzevši mjesto koje je Sovjetski Savez dotad držao u toj globalnoj organizaciji.

Otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu, Moskva je u Vijeću sigurnosti UN-a često koristila veto kako bi spriječila izglasavanje rezolucija koje osuđuju njenu invaziju na susjednu zemlju i aneksiju teritorija koje je okupirala u Ukrajini. Dio članica UN-a već je upozorio da Rusija, kako su istakli, zloupotrebljava svoje pravo veta.  

Za razliku od ostalih bivših sovjetskih republika, Ukrajina i Bjelorusija su od osnivanja UN-a 1945. godine bile samostalno predstavljene u toj organizaciji. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()