Ukrajina od početka rata dobila 88 milijardi eura pomoći od EU

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal kazao je u Briselu da Ukrajina i EU nikada nisu bili ujedinjeniji u pogledu zajedničkih vrijednosti, želja i nada

20.03.2024. 22:40
  • Podijeli:
ukrajina sumy reuters-65f55358ca248.webp Foto: Reuters

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal izjavio je da je Ukrajina od početka rusko-ukrajinskog rata od Evropske unije (EU) i zemalja članica EU-a dobila ukupno 88 milijardi evra pomoći, javlja Anadolu.

U Briselu je danas održan deveti sastanak Vijeća za partnerstvo EU-Ukrajina.

Ukrajinski premijer je održao odvojeni sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Razmijenili su mišljenja o nastavku vojne podrške EU Ukrajini, korištenju zamrznute ruske imovine za potrebe Ukrajine, pripremi za Globalni samit mira i drugim pitanjima.

Shmygal je zahvalio domaćinima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Vidjeli smo da nema alternative putu ka članstvu u EU. Ovo je nepovratan put. Ovo je pitanje bliske budućnosti, a ne daleke budućnost. Potrebni smo jedni drugima sada, danas i uvijek. Jedinstvo je naša snaga za buduće generacije“, kazao je ukrajinski premijer.

Shmygal se danas u Briselu odvojeno sastao i sa čelnicom Evropske komisije Ursulom von der Layen, a i nakon tog sastanka se obratio novinarima.

Istakao je da Ukrajina i EU nikada nisu bili ujedinjeniji u pogledu zajedničkih vrijednosti, želja i nada.

“Dobili smo ukupno 88 milijardi eura pomoći od EU i zemalja članica EU-a u više od dvije godine od početak ruske okupacije“, kazao je Shmyhal.

Dodao je da im ta sredstva omogućavaju da održe makrofinansijsku stabilnost i održivost Ukrajine, te da tim sredstvima mogu pokriti najvažnije budžetske rashode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()