Ukrajina obustavila konzularne usluge muškarcima u inostranstvu

Stotine hiljada vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca žive u inostranstvu

23.04.2024. 19:23
  • Podijeli:
kuleba_anadolija -65d8dc208141a.webp Foto: Anadolija

Ukrajina je u utorak obustavila konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima u inostranstvu, osim onih koji se trebaju vratiti u Ukrajinu, u naporima da podstakne regrutaciju u ratu protiv Rusije.

Stotine hiljada vojno sposobnih ukrajinskih muškaraca žive u inostranstvu, a zemlja se suočava s akutnim nedostatkom vojnika protiv većeg, bolje opremljenog neprijatelja skoro 26 mjeseci od ruske invazije u punom obimu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naveo je u saopćenju da je naredio da se poduzmu mjere za vraćanje, kako je opisao, pravednog tretmana prema muškarcima u dobi za mobilizaciju.

"Kako to sada izgleda: čovjek regrutnog doba otišao je u inostranstvo, pokazao svojoj državi da mu nije stalo do njenog opstanka, a onda dođe i želi da dobije usluge od iste te države. Tako ne funkcionira. Naša zemlja je u ratu", naveo je on na društvenoj mreži X.

Kuleba je napisao u objavi da će ministarstvo vanjskih poslova uskoro razjasniti proceduru za vojno sposobne muškarce za dobijanje konzularnih usluga.

U zemljama Evropske unije od januara 2024. godine živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca, od kojih su oko 860.000 odrasli muškarci, procjenjuje se u bazi podataka evropske agencije za statistiku Eurostat.

Ukrajina je uvela vanredno stanje na početku rata, zabranjujući muškarcima od 18 do 60 godina da putuju u inostranstvo bez posebnih odredbi te uvela mobilizaciju civila muškaraca u oružane snage, podsjeća Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()