Ubijen jedan od istraživača vakcine protiv kovida

Ruski mediji identifikovali su osumnjičenog kao bivšeg osuđenika Alekseja Z.

04.03.2023. 08:10
  • Podijeli:
Injekcija Vakcina_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Andrej Botikov, naučnik koji je pomogao u razvoju ruske vakcine protiv kovida "sputnjik ve", ubijen je u stanu u Moskvi, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije.

"Prema uviđaju, 2. marta 2023. godine, u stambenoj zgradi koja se nalazi u ulici Rogova u Moskvi, 29-godišnji mladić je tokom svađe zadavio 47-godišnjeg vlasnika stana kaišem i pobjegao sa lica mjesta", navodi se u saopštenju Komiteta na "Telegramu". 

Osumnjičeni je ubrzo uhapšen budući da je u najkraćem roku utvrđena lokacija napadača. 

"Na saslušanju je priznao krivicu i on je optužen. Okrivljeni je prethodno krivično gonjen zbog teškog krivičnog djela", navodi se u saopštenju. 

Ruski mediji identifikovali su osumnjičenog kao "Alekseja Z", bivšeg osuđenika koji je proveo 10 godina u zatvoru pod optužbom za pružanje seksualnih usluga. 

U izveštajima lokalnih medija navodi se da je incident bio rezultat spora između naučnika i osumnjičenog. 

Botikov je bio jedan od 18 naučnika koji su razvili vakcinu "sputnjik ve" 2020. godine. 

List "Moskou tajms" objavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ovog virusologa Ordenom zasluga za otadžbinu za njegov rad na vakcini protiv kovida 2021. godine. 

Botikov je radio kao viši istraživač u Nacionalnom istraživačkom centru za ekologiju i matematiku "Gamaleja".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()