UAE: Borrellovi komentari neprikladni i diskriminatorni

Opisali Borrellove komentare kao “neprikladne i diskriminatorne”

18.10.2022. 08:33
  • Podijeli:
 Josep Borrell_Reuters.JPG Foto: Reuters

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pozvali su u ponedjeljak Emila Paulsena, vršioca dužnosti šefa misije u delegaciji Evropske unije (EU) u UAE, zbog nedavnih izjava visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella, prenosi Anadolija.

“Od Ureda visokog predstavnika zatraženo je pisano objašnjenje bolnih i diskriminatornih komentara visokog predstavnika”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova UAE.

UAE su odbacili "rasističku" izjavu Borrella na inauguraciji nove Evropske diplomatske akademije koja je održana 14. oktobra u Brižu u Belgiji, saopštilo je ministarstvo.

Opisujući Borrellove komentare kao "neprikladne i diskriminatorne", ministarstvo je navelo da one doprinose pogoršanju klime netolerancije i diskriminacije širom svijeta.

"Borrellove primjedbe su razočaravajući razvoj događaja koji dolazi u trenutku kada su sve strane svjesne važnosti poštovanja drugih religija, kultura i etničkih grupa, kao i vrijednosti kao što su pluralizam, suživot i tolerancija", dodaje se.

Borrell se našao na udaru kritika jer je opisao svijet izvan Evrope kao potencijalno nasilnu "džunglu".

"Evropa je bašta", rekao je on u govoru u Belgiji, i dodao da je "veći dio ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla da napadne baštu".
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()