U Sudanu ponovo izbili sukobim uprkos sporazumu

Najmanje 863 civila su ubijena u Sudanu, a hiljade su ranjene u borbama između sudanske vojske i RSF-a od 15. aprila

27.05.2023. 17:50
  • Podijeli:
sudan reuters (2)-644695559419e.webp Foto: Reuters

U glavnom gradu Sudana, Khartoumu, u subotu su ponovo izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) uprkos sporazumu o prekidu vatre, javlja Anadolija.

Sedmodnevni prekid vatre stupio je na snagu između rivala 22. maja nakon razgovora sukobljenih strana u Saudijskoj Arabiji.

U petak su Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države objavile da svjedoče poboljšanju u primjeni prekida vatre u Sudanu.

Međutim, svjedoci su ispričali da su u subotu izbile žestoke borbe između vojske i boraca RSF-a u Muqrinu, zapadno od Khartouma. Naselje Muqrin nalazi se u blizini dva glavna mosta koji povezuju Khartoum sa Omdurmanom.

U nekoliko oblasti u glavnom gradu odjekivale su eksplozije, čuli su se avioni, a nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Sudanska policija pozvala je penzionisane policajce i one koji su u stanju da nose oružje da se jave lokalnoj policiji kako bi se pridružili snagama.

Poziv je uslijedio dan nakon što je Ministarstvo odbrane pozvalo penzionisane vojnike da se ponovo angažuju u borbama s paravojnom grupom.

Najmanje 863 civila su ubijena u Sudanu, a hiljade su ranjene u borbama između sudanske vojske i RSF-a od 15. aprila.

Nakon prvih razgovora u Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021., kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()