U New Yorku odobreno "kompostiranje" ljudskih posmrtnih ostataka

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala je zakon koji dopušta pretvaranje leševa u kompost

04.01.2023. 09:23
  • Podijeli:
Grob_grobnica_groblje_Foto Pixabay-1669661704200.webp Foto: Pixabay

U američkoj saveznoj državi New York odobren je zakon koji dopušta pretvaranje ljudskih tijela nakon smrti u kompost.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala je zakon koji dopušta pretvaranje leševa u kompost u toj državi, objavili su američki mediji.

Na taj način, nakon što ljudi umru u New Yorku njihova se tijela mogu prirodnim putem pretvoriti u kompost, odnosno đubrivo.

U procesu o kojem je riječ, leš se stavlja u kovčeg koji sadrži biljne materijale kao što su piljevina, djetelina i slama.

Mješavina biljaka u kovčegu pruža pogodno okruženje za prirodne mikrobe da brzo i efikasno razgrađuju tijelo. Mikrobi razgrađuju tijelo u prosjeku za mjesec dana.

Katrina Spade, osnivačica kompanije "Recompose", sa sjedištem u SAD-u, koja nudi uslugu pretvaranja ljudskih leševa u kompost, navela je da je to alternativa za pogrebne preferencije ekološki osjetljivih ljudi.

Spade je navela da ova metoda, koja se naziva i kompostiranje, oslobađa manje ugljika nego zakopavanje ili spaljivanje.

U SAD-u je država Washington prvi put legalizirala "pretvaranje ljudskih leševa u kompost" 2019. godine. Ovaj zakon je usvojen u Koloradu i Oregonu 2021. godine, a u Vermontu i Kaliforniji 2022. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()