U Davosu osvanuo natpis "za Jevreje nema skija"

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da ova antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena

13.02.2024. 22:45
  • Podijeli:
Davos_foto_WEF-65cbd48a52c86.webp Foto: WEF

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu osvanuo je natpis "za Jevreje nema skija", zbog čega je švajcarska policija pokrenula istragu.

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da ova antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena, prenosi BBC,

Mnogi sagovornici BBC-a saglasili su se da ovaj slučaj predstavlja jasno kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili vjersku mržnju.

Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je sopstvenu pravnu akciju, uz konstataciju da je riječ o očiglednoj diskriminaciji.

Natpis istaknut u izlogu ski-servisa poručuje kupcima da zbog brojnih incidenata, uključujući krađe "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima".

Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koji su uslijedili, ova poruka je uklonjena iz izloga ski-servisa, a gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima da "svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminacije moraju biti osuđeni".

Menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio je da su "bez odlaganja dobrodošli".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()