U Bugarskoj uhapšen visoki policijski službenik zbog špijunaže u korist Rusije

Dojava bugarskim vlastima o sumnjivim aktivnostima visokog policajca stigla je iz partnerske službe EU i NATO-a

06.02.2024. 12:20
  • Podijeli:
police-policija-lisice-hapsenje-uhicenje-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Visoki službenik bugarske policijske službe za borbu protiv organiziranog kriminala uhapšen je zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju, prenosi Euractiv.​

Jedan službenik je uhapšen i pod nadzorom je specijalnih službi, rekao je glavni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Kocev.

"Potvrđujem da je u pitanju špijunaža, ali u ovoj fazi ću se suzdržati od daljih komentara", dodao je on, odbivši da navede ime osumnjičenog, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Osumnjičeni je sa svog radnog mejla slao službene informacije ruskom državljaninu koji je ranije radio kao diplomata u Bugarskoj, ali je proglašen personom non grata zbog špijunaže. Osumnjičeni je ponudio “pomoć” Rusu, prema nezvaničnim informacijama iz Euractivovih izvora.

Dojava bugarskim vlastima o sumnjivim aktivnostima visokog policajca stigla je iz partnerske službe EU i NATO-a.

Bugarska se smatra veoma rizičnom zemljom za sigurnost istočnog krila NATO-a zbog starih institucionalnih veza sa Rusijom uspostavljenih u vrijeme SSSR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()