U avionskoj nesreći u Sudanu poginulo najmanje devet ljudi

Vojska je navela da je do nesreće došlo zbog tehničkog kvara i da su u avionu bila četiri vojna lica

24.07.2023. 11:08
  • Podijeli:
nesreća_avionska_sudan_anadolija 1-64be1db9d07f3.webp Foto: Anadolija

Najmanje devet osoba je poginulo u avionskoj nesreći u sudanskom priobalnom gradu Port Sudan, objavila je sudanska vojska u nedjelju, javlja Anadolija.

Vojska je navela da je do nesreće došlo zbog tehničkog kvara i da su u avionu bila četiri vojna lica.

"Civilni avion Antonov danas se srušio na aerodromu Port Sudan zbog tehničkog kvara. Poginulo je devet osoba, među kojima četiri vojna lica. Jedno dijete je preživjelo nesreću", saopćeno je iz ureda portparola Oružanih snaga Sudana.

Port Sudan jedan je od gradova koji su pod kontrolom sudanske vojske od izbijanja rata u zemlji 15. aprila ove godine.

Sudan je opustošen sukobima između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) od aprila, pri čemu je prema podacima lokalnih ljekara poginulo oko 3.000 civila, dok su hiljade povrijeđene.

Nekoliko sporazuma o prekidu vatre, kojima su posredovali saudijski i američki predstavnici, između zaraćenih rivala nisu uspjeli okončati nasilje.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje da je skoro tri miliona ljudi raseljeno zbog sukoba u Sudanu.

U julu je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio da bi sukob u Sudanu mogao prerasti u građanski rat.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()