U Americi usvojen zakon kojim se zabranjuje TikTok: Kini dat rok od devet mjeseci da ga proda

Biden obećao potpisati

24.04.2024. 12:36
  • Podijeli:
tiktok amerika reuters-6624a8fc0167b.webp Foto: Reuters

Američki Senat je u potpunosti odobrio kontroverzni nacrt zakona, kojim se zabranjuje TikTok u SAD-u, međutim prvo je dat rok Kini da ga proda za devet mjeseci.
Zakon je sada predat američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je rekao da će ga potpisati čim stigne na njegov sto.

Kineski vlasnik TikToka ByteDance je ranije rekao da nemaju odgovor na ovakav potez i da će se protiviti svakom pokušaju da ih se primora na prodaju TikToka, a donošenje ovakvog zakona je upravo to.

U saopćenju TikToka, koje je objavio na društvenoj mreži X, navodi se da će zabrana "pogaziti sva prava na slobodu govora za 170 miliona Amerikanaca, uništiti sedam miliona preduzeća i zatvoriti platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji s 24 milijarde dolara".

Međutim, u Senatu se nisu previše osvrtali na to i izglasali su da naprave pritisak na ByteDance da prepusti TikTok iz kineskih ruku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()