Tvrdnja Scholza da britanski vojnici učestvuju u ispaljivanju ukrajinskih raketa izazvala bijes na otoku

Komentari su smatrani ugrožavanjem britanskog vojnog i diplomatskog osoblja na terenu

29.02.2024. 17:45
  • Podijeli:
Olaf Scholz_REUTERS-6394ef81678b4.webp Foto: Reuters

Njemačka je optužena za "flagrantnu zloupotrebu obavještajnih podataka" nakon što je otkrila da britanski vojnici podupiru ukrajinske snage koje lansiraju rakete dugog dometa Storm Shadow.

Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da neće isporučiti Taurus, berlinski ekvivalent Storm Shadowu, jer će zahtijevati pomoć vojnika na zemlji, navodeći britanski i francuski pristup s vlastitim sistemima. Scholz je tvrdio da bi slijeđenje UK-a Njemačku učinilo "sudionikom u ratu".

Komentari su smatrani ugrožavanjem britanskog vojnog i diplomatskog osoblja na terenu.

"Ovo je flagrantna zloupotreba obavještajnih podataka namjerno osmišljena kako bi se odvratila pozornost od njemačke nevoljkosti da naoruža Ukrajinu vlastitim raketnim sistemom dugog dometa. Rusija će to bez sumnje iskoristiti da digne ljestve na pokretnim stepenicama", rekao jeTobias Ellwood, bivši predsjednik odbrambenog odbora Donjeg doma.

Scholza su također kritikovali njemački opozicioni zastupnici.

"Kancelarova izjava u vezi s navodnom umiješanošću Francuske i Britanije u upravljanje krstarećim projektilima dugog dometa korištenim u Ukrajini potpuno je neodgovorna", rekao je Norbert Rottgen, viši član zastupnika iz bivše vladajuće stranke Angele Merkel, CDU.

Scholz je pod sve većim pritiskom da isporuči projektil dugog dometa kako bi poremetio ruske opskrbne linije i spriječio Moskvu da zauzme daljnji teritorij.

Rekao je u ponedjeljak da njemački vojnici ne mogu slijediti svoje britanske i francuske kolege u "načinu kontrole ciljeva i popratne kontrole ciljeva". The Storm Shadow je koprodukcija Velike Britanije i Francuske.

“Njemački vojnici se ni u jednom trenutku i ni na jednom mjestu ne mogu povezati s ciljevima koje ovaj sistem (Taurus) pogađa. Čak ni u Njemačkoj", rekao je gospodin Scholz.

Poznato je da Britanija pruža obavještajne podatke o ruskim ciljevima, ali nije jasno koja se razina podrške daje ukrajinskim trupama koje ispaljuju njene projektile na zemlju.

U utorak je britanska vlada objavila da ima "mali broj" vojnika raspoređenih unutar Ukrajine, navodeći samo da su neki uključeni u medicinsku obuku.

Špekulacije Scholza o ulozi britanskih trupa u Ukrajini pojačale su zabrinutost za sigurnost diplomata i drugog osoblja stacioniranog u zemlji, rekli su odbrambeni izvori za The Telegraph.

To je također povećalo prijetnju potencijalnih ruskih prekomorskih obavještajnih operacija na britanskom tlu, dodali su izvori. Kao odgovor gospodinu Scholzu, Ministarstvo odbrane jednostavno je uputilo upite na Kijev u utorak.

"Ukrajinsko korištenje Storm Shadowa i procesi ciljanja stvar su oružanih snaga Ukrajine. Velika Britanija, zajedno s drugim saveznicima, daje niz opreme Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv nezakonite i neizazvane agresije Rusije", rekao je glasnogovornik za The Telegraph.

Rakete Taurus sposobne su za dublje udare i sadrže sofisticiranije tehnologije za uništavanje bunkera od britanskih krstarećih raketa Storm Shadow i francuskih Scalp isporučenih prošle godine.

Njemački projektil, koji ima domet od 310 milja, mogao bi lako pogoditi politički osjetljive mete, poput Moskve ili Kerčkog mosta koji povezuje Rusiju s okupiranim Krimom.

"Britanska podrška Ukrajini teško da je novost za Moskvu s obzirom na opetovana curenja informacija, ali to je ranije bilo prikriveno dvosmislenošću – samo po sebi oslanjajući se na trik iz ruske knjige. Scholz je ipak jasnije probio ovaj veo. Njegova je tvrdnja dar ruskim propagandistima, koji već čine ključni dio ruskih napora da potkopaju koheziju NATO-a i podršku Kijevu tokom ovog kritičnog razdoblja uoči izbora u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Što prije, to će natjerati Rusiju da udvostruči napore da cilja strane snage prisutne u Ukrajini i da napuhane tvrdnje o gubicima", kazao je Justin Crump, izvršni direktor Sibylline, obavještajne konzultantske kompanije.

Scholz gaji duboko nepovjerenje da bi Ukrajina ignorisala njegove naredbe da ne gađa te mete, kažu analitičari.

"Postalo je vrlo jasno da je razlog zašto on nije za isporuku Taurusa taj što on suštinski ne vjeruje da će Ukrajinci koristiti te projektile na način koji [nije] u suprotnosti s onim što on doživljava kao interese Njemačke", rekao je Fabian Hoffman, doktorski istraživač u Oslu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()