Turska: Robot vojnik lansirao navodeći projektil

Cilj je da Barkan bude važan pomoćnik snagama sigurnosti u mnogim područjima

09.01.2023. 08:43
  • Podijeli:
robot_vojnik_Turska_foto_AA (4)-63bbbd92ac427.webp Foto: AA

Turska odbrambena industrija ostvarila je novi iskorak uspješnim testiranjem laserski navođenog mini-raketnog sistema instaliranog na bespilotnom kopnenom vozilu Barkan, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska namjenska industrija bilježi velike iskorake u razvoju domaće proizvodnje bespilotnih letjelica i autonomnih kopnenih vozila koja su već integrirana u vojne inventare za obavljanje zadaća kao što su izviđanje, nadzor i transport, kako daljinskim upravljanjem, tako i senzorskim sistemima.

Razvijena u različitim veličinama i konfiguracijama za različite potrebe, bespilotna kopnena borbena vozila, poznata i kao “roboti vojnici”, opremljena su opremom koja može obavljati mnoge zadaće.

Nakon što je preuzeo različite odgovornosti unutar turske odbrambene industrije, kompanija HAVELSAN je također dizajnirala i proizvela bespilotno kopneno vozilo Barkan, temeljeno na mnogim potrebama u području modernog ratovanja.

Cilj je da Barkan bude važan pomoćnik snagama sigurnosti u mnogim područjima, posebice u povećanju uspješnosti, sprječavanju gubitaka i smanjenju operativnih troškova operacija.

Do sada su u Barkan integrirani daljinski upravljani stabilizirani oružani sistem Sarp-L kalibra 7,62 milimetara, sistem robotske ruke i trometarski sistem jarbola za izviđačko-promatračke misije.

Osim ovih zadaća, Barkan se može koristiti za spašavanje vojnika na frontu s najmanjim rizikom pomoću nosila za transport ranjenika ili za siguran transport potrebnih materijala za vojnike.

I dok je Barkan nedugo nakon pojavljivanja uspio ući u inventar turskih snaga sigurnosti, nastavljeno je s procesom integracije različite opreme za njega.

Kao dio ovih napora, laserski vođeni mini-projektilni sistem Mete, koji je razvila kompanija ROKETSAN, zauzeo je svoje mjesto među Barkanovim opcijama oružja.

Barkan je uspješno pogodio svoju metu laserski vođenim mini-raketnim sistemom Mete u testu gađanja obavljenom nakon integracije.

Barkan je tako postao prvo tursko bespilotno kopneno vozilo s lansiranjem navođenih projektila.

Osim toga, radi se i na dizajnu lansirnog sistema s više projektila za Barkan. Modularni lanser može se integrirati u mnoga bespilotna kopnena vozila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()