Turska pozvala međunarodnu zajednicu da prizna državu Palestinu

Nepravedno je da Palestini nije dopušteno da postane članica UN-a, poručio je Fidan

21.04.2024. 17:49
  • Podijeli:
fidan_anadolija -6574365088e88.webp Foto: Anadolija

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da se suprotstavi američkom vetu na kandidaturu Palestine za članstvo u Ujedinjenim narodima (UN) i prizna državu Palestinu.

"Nepravedno je da Palestini nije dopušteno da postane članica UN-a. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se suprotstavi ovoj nepravdi i prizna državu Palestinu", rekao je Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mauritanskim kolegom Mohamedom Salemom Ouldom Merzougom u Istanbulu, prenosi Anadolija.

Tokom sastanka s Merzougom, Fidan je rekao da su razgovarali o “tekućem masakru u Gazi”, dodavši: “Baš kao i Turska, Mauritanija također usvaja osjetljivu politiku u vezi s palestinskim pitanjem, posebno u vezi sa situacijom u Gazi, i pruža svu moguću podršku.”

Fidan je rekao da su Turska i Mauritanija u "velikoj solidarnosti" po pitanju Gaze, dodajući: "Nastavit ćemo našu saradnju za hitan prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći."

Fidan je također rekao da će se napori dviju država nastaviti "neometano sve dok se ne uspostavi nezavisna i suverena palestinska država, s glavnim gradom Istočnim Jerusalimom i teritorijalnim integritetom, na temelju granica iz 1967. godine".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()