Turska podigla kamatnu stopu na 50 posto

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Turskoj porasla je na 67 posto u februaru

21.03.2024. 15:41
  • Podijeli:
AA-20230623-31501491-31501488-TURKIYE_BAJKOVITI_ZALAZAK_SUNCA_U_ISTANBULU-649543534e820.webp Foto: Anadolija

Turska centralna banka u četvrtak je povisila svoju ključnu kamatnu stopu, jednosedmičnu repo stopu, sa 45 posto na 50 posto, navodeći kao razlog stalnu potrebu za suzbijanjem rastuće inflacije u zemlji.

– U februaru, predvođen inflacijom usluga, temeljni trend mjesečne inflacije bio je viši od očekivanog – rekao je Odbor za monetarnu politiku banke u saopćenju nakon odluke.

Primijećeno je da je uvoz robe široke potrošnje i zlata usporio, što je poboljšalo bilans tekućeg računa Turske, ali da je domaća potražnja ostala “otporna”.

– Ljepljivost u inflaciji usluga, inflacijska očekivanja, geopolitički rizici i cijene hrane održavaju inflacijske pritiske na životu. Odbor pomno prati usklađivanje inflacijskih očekivanja i ponašanja cijena s projekcijama te utjecaj povećanja plaća na inflaciju – navodi se.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Turskoj porasla je na 67 posto u februaru, što je potaknulo zabrinutost da bi se turska centralna banka – koja je mjesec dana ranije nagovijestila da je završio bolni osmomjesečni ciklus podizanja kamatnih stopa – mogla vratiti pooštravanju, prenio je SEEbiz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()