Trenutno se širi Indijom i Azijom: Stigla nova zarazna gljivična infekcija otporna na lijekove

Gljivične infekcije postaju sve češće u Americi, naročito sojevi otporni na lijekove, kažu stručnjaci

16.05.2023. 12:07
  • Podijeli:
Doktor (2)-63d7a1a8ef21f.webp Foto: Pixabay

U New Yorku dijagnostifikovana je nova, vrlo zarazna gljivična infekcija kože koja je dosegla "razmjere epidemije" u Južnoj Aziji.

Infekcija je dijagnostifikovanakod dvije žene, koje su prvi poznati slučajevi lišajeva otpornih na lijekove, također poznatih kao tinea, u SAD-u, koji mogu bilo gdje na tijelu uzrokovati velike crvene osipe koji uzokuju svrab.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kazali su da su neimenovane pacijentice, u dobi od 28 i 47 godina, imale lezije na vratu, stomaku, stražnjici i bedrima, ali i da se daljnji slučajevi razmatraju.

Gljivične infekcije postaju sve češće u Americi, naročito sojevi otporni na lijekove, kažu stručnjaci.

Dermatolog je prvi prijavio dvije žene s virusom krajem februara. Ta 28-godišnjakinja je prijavila pojavu osipa u ljeto 2021. i potražila je medicinsku pomoć u decembru iste godine dok je bila u trećem tromjesečju trudnoće.

Dermatolozi su joj pronašli velike, prstenaste, ljuskave osipe na vratu, stomaku, stidnom dijelu i stražnjici. Dijagnosticirana joj je tinea i dobila je antifungalno liječenje u januaru 2022. nakon rođenja njezine bebe, koje nije djelovalo. Četverosedmična kura antifungalnog itrakonazola na kraju je uklonila osip.

Druga je žena dobila osip tokom putovanja u Bangladeš. Topikalne kreme nisu pomogle i po povratku u SAD otišla je na hitnu u tri odvojena navrata u jesen 2022. U decembru prošle godine posjetili su je dermatolozi koji su primijetili da ima rašireni, ljuskavi osip nalik prstenu na bedrima i stražnjici.  

Različiti lokalni tretmani i dva četverotjedna ciklusa liječenja poboljšali su osip za 80 posto. Ta 47-godišnjakinja živi sa suprugom i sinom, koji također imaju slične simptome, a CDC je rekao da istražuje njihove slučajeve.

Naučnici su testirali soj lišaja, koji se vratio kao Trichophyton indotineae, koji trenutno hara Indijom i drugim dijelovima Južne Azije.

Također, postoji sumnja kako je do toga došlo zbog pretjerane upotrebe lijekova, poput antimikotika za njihovo liječenje. Bilo je ranijih slučajeva u Europi i Kanadi, ali nikad prije u Americi.

Iz Zdravstvenih ustanova rekli su da su "zabrinuti" jer infekcija nije reagovala na normalne tretmane koje su propisali dermatolozi, piše Daily Mail.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()