Trebalo mu je 11 godina: Slovak izgradio kulu iz bajke

U kuli je uvedena struja, a Simkanin je pripremio i vodovodne instalacije

18.12.2023. 20:19
  • Podijeli:
Slovak_kula_foto_AA (21)-65807fb4d00b0.webp Foto: AA

Direktor i bivši učitelj Peter Simkanin u mjestu Haj u Slovačkoj izgradio je 18 metara visoku kulu po uzoru na Walt Disney bajku "Zlatokosa".

Peter Simkanin (58) je oko dvije decenije direktor trgovačkog centra u Košicama, a isto toliko vremena živi u blizini zamka Turnian u selu Haj.

U svojoj bašti, oko 40 metara iza kuće, Simkanin je prije 12 godina zabio nekoliko drvenih kočića u zemlju. Njima je označio mjesto gdje mu je san bio da napravi kulu koju je vidio u bajci "Zlatokosa".

Za izgradnju kule iz snova trebalo mu je 11 godina, a za to vrijeme je uglavnom sve sam gradio. Ukupno je na ovom svom projektu potrošio 2.450 sati, a da je gradio osam sati svaki dan bila bi mu potrebna godina i tri mjeseca.

Prečnik kule u dnu je četiri metra, zidovi su debeli i do 80 centimetara, a sužavaju se u vis. Simkanin je iskoristio 200 do 300 tona kamena za gradnju, te 661 mješalicu betona, a pri izgradnji je koristio i drvo.

U kuli je uvedena struja, a Simkanin je pripremio i vodovodne instalacije.

Unutrašnjost kule jednako je bajkovita kao i spoljašnost, ali za razliku od kule iz bajke ova ima spiralno stepenište koje vodi do vrha.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()