Talibani djevojkama zabranili studiranje na univerzitetima u Afganistanu

Glasnogovornik ministarstva Ziaullah Hashimi također je potvrdio tu vijest

21.12.2022. 11:36
  • Podijeli:
talibani_vlada_Twitter-1664384432220.webp Foto: Twitter

Talibanske vlasti u utorak su zabranile djevojkama studiranje na univerzitetima u Afganistanu na neodređeno vrijeme, objavilo je ministarstvo za visoko obrazovanje u pismu upućenom svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

"Svi ste ovim obaviješteni da provedete spomenutu naredbu o prekidu obrazovanja za žene do nove odredbe", kaže se u pismu koje je objavio ministar za visoko obrazovanje Neda Mohammad Nadeem.

Glasnogovornik ministarstva Ziaullah Hashimi također je potvrdio tu vijest.

Do zabrane visokog obrazovanja došlo je manje od tri mjeseca nakon što su hiljade djevojaka i žena polagale prijemne ispite za univerzitete širom zemlje.

Djevojčice su već bile lišene pristupa srednjim školama.

Kada su se vratili na vlast u augustu 2021., talibani su obećali da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili ultrarigoroznom tumačenju islama koje je obilježilo njihovo prvo razdoblje na vlasti (1996.-2001.).


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()