Švedski premijer: Nećemo mijenjati zakon o slobodi govora zbog spaljivanja Ku'rana

U Švedskoj i Danskoj jučer su ponovno spaljeni primjerci Kur'ana, a vlade dviju nordijskih zemalja objavile su da istražuju na koji način zakonski mogu spriječiti takve incidente nastojeći smanjiti sve veće napetosti s nekoliko muslimanskih zemalja

01.08.2023. 14:31
  • Podijeli:
svedska reuters-64c8f07218171.webp Foto: Reuters

Švedska je danas priopćila da ne planira napraviti opsežne izmjene zakona o slobodi govora, ali je ponovila da će razmotriti izmjene koje bi policiji omogućile da zaustavi spaljivanje svetih knjiga u javnosti ako postoji jasna prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

"Zalažemo se za švedsku slobodu govora", rekao je premijer Ulf Kristersson na konferenciji za novinare.

U Švedskoj i Danskoj jučer su ponovno spaljeni primjerci Kur'ana, a vlade dviju nordijskih zemalja objavile su da istražuju na koji način zakonski mogu spriječiti takve incidente nastojeći smanjiti sve veće napetosti s nekoliko muslimanskih zemalja.

To je izazvalo gnjev u zemljama s muslimanskim stanovništvom koje od nordijskih vlasti čitavo vrijeme zahtijevaju da spriječe i zaustave spaljivanje svete knjige islama.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom je rekao da je poslao pisma u svih 57 zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) kako bi im pojasnio kakvo je pravo na okupljanje koje se poštuje u Švedskoj te je istovremeno osudio islamofobne postupke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()