Sukob u Sudanu odnosi živote: EU upozorava na mogući genocid u regiji Darfur

Borelj je istakao da međunarodna zajednica ne može da zatvori oči na ono što se dešava u Darfuru i dozvoli da se dogodi još jedan genocid u ovom regionu

12.11.2023. 17:01
  • Podijeli:
Sudan tanjug ap-64e59d18b3e5b.webp Foto: Tanjug/Ap/Pierre Honnorat

EU osudila je danas eskalaciju nasilja u sudanskom regionu Darfur i upozorila na opasnost od "još jednog genocida" nakon što je u tom području između 2003. i 2008. godine u sukobima ubijeno oko 300.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da su najnoviji zločini naizgled dio šire kampanje etničkog čišćenja koje sprovode paravojne Snage za brzu podršku /RSF/ da bi iskorijenili nearapsku zajednicu Masalita iz Zapadnog Darfura.

On je citirao izvještaje svjedoka o tome da je više od 1.000 pripadnika zajednice Masalita ubijeno u pokrajini Zapadni Darfur tokom napada RSF-a i milicija povezanih sa ovom formacijom.

Borelj je istakao da međunarodna zajednica ne može da zatvori oči na ono što se dešava u Darfuru i dozvoli da se dogodi još jedan genocid u ovom regionu.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je u četvrtak da je oko 700 ljudi navodno ubijeno u Zapadnom Darfuru nakon sukoba između sudanske vojske i RSF-a 4. i 5. novembra.

Rat koji od aprila traje između regularne sudanske vojske i RSF-a destabilizovao je ovaj region.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()