Sukob Turaka i Kurda u Belgiji: Premijer države pozvao na smirenost

Na istoku Belgije registrovan je niz sukoba između Turaka i Kurda, uključujući nemire tokom vikenda.

27.03.2024. 18:15
  • Podijeli:
Tan2023-10-1621243040_7 pucnjava Brisel AP PhotoSylvain Plazy-652d8f692a200.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Belgijski premijer Aleksander de Kro pozvao je danas na smirenost nakon eskalacije tenzija između turskih i kurdskih grupacija u Belgiji, samo nekoliko dana pred lokalne izbore u Turskoj.

"Od svih tražimo smirenost, prekid provokacija i nastavak zajedničkog života u skladu kao što smo to činili u protekloj deceniji. Prekinimo sa ovim demonstracijama podrške organizacijama koje su klasifikovane kao terorističke", naglasio je De Kro, misleći pritom na Radničku partiju Kurdistana /PKK/.

Na istoku Belgije registrovan je niz sukoba između Turaka i Kurda, uključujući nemire tokom vikenda.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je "militante iz PKK" iz Luvena za sukobe u Limburgu tokom vikenda.

Međutim, savjet "Navbel", koji predstavlja kurdske grupe u Belgiji, saopštio je da je porodica sirijskih Kurda pretrpjela "brutalan napad" turske ultra-nacionalističke grupacije "Sivi vukovi". Incident se desio u kafeu u Vizeu nedaleko od Liježa i počinioci su nekoliko pojedinaca naoružanih bejzbol palicama. Nekoliko ljudi je povrijeđeno.

Kancelarija državnog tužioca iz Limburga i Liježa potvrdila je za AFP da je u toku istraga o nasilnim incidentima, ali nisu objavljene druge informacije.

Tenzije su ponovo u porastu nakon protesta kurdskih grupacija održanih početkom sedmice ispred Evropskog parlamenta u Briselu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()