Sukob se prelio i na ulice Denvera: Jevrejska koalicija Kolorada protiv propalestinskih protesta studenata

Otprilike 40 propalestinskih mirnih demonstranata u kampusu Auraria u centru Denvera uhapšeno je u petak, 26. aprila, u popodnevnim satima.

27.04.2024. 11:43
  • Podijeli:
protesti španija gaza x com-6624ac0957f79.webp Foto: X-com

Dok se studentski protesti protiv invazije na gazu šire kroz SAD, dolazi i do sve većih reakcija javnosti. Dok su neki zgroženi policijskom reakcijom, drugi pozivaju na apsolutnu zabranu demonstracija.

Jevrejska koalicija iz Kolorada objavila je u odgovoru na demonstracije studenata u Auroria kampusu uputila poziv Univerzitetu Denver Colorado da učine sve kako bi se demonstracije prekinule. Jevrejska koalicija navodi da u slučaju ovih mirnih demonstracija podrške Palestini ne vrijede pravila Prvog amandmana, koji osigurava pravo na slobodu izražavanja, zato što se treba primat staviti na sigurnost jevrejskih studenata.

“Pozivamo rukovodstvo univerziteta da preduzme hrabre akcije prije nego se ovaj protest podigne na nasilne i opasne razine… Ovdje se ne radi o mirnom protestu ili Prvom amandmanu, radi se o tome da jevrejski studenti budu sigurni dok stječu visoko obrazovanje.”

Otprilike 40 propalestinskih mirnih demonstranata u kampusu Auraria u centru Denvera uhapšeno je u petak, 26. aprila, u popodnevnim satima.

Školski zvaničnici tvrde da su optužbe vezane za kršenje politiku kampusa koja zabranjuje kampovanje na prostoru univerziteta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()