Stoltenberg: Evropljani bi trebali povećati proizvodnju oružja

Manje od sedmicu prije sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu

10.02.2024. 12:31
  • Podijeli:
jens stoltenberg u bih, 20 okt 2023 - AP Photo Armin Durgut Tanjug-655b217f1732b.webp Foto: AP Photo/Armin Durgut/Tanjug

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Evropljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe, u intervjuu koji je danas objavljen u njemačkim medijima.

Manje od sedmicu prije sastanka ministara odbrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. februara, Stoltenberg je kazao: "Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe."

"To znači da je potrebno prijeći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba, rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag. "Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a", naglasio je Stoltenberg.

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se "mir u Evropi ne podrazumijeva", istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza. "Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju", rekao je. "NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()