Stižu prve reakcije na ulazak Švedske u NATO

Ulazak Švedske u NATO pozdravilo je i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova u objavi na X-u

27.02.2024. 07:14
  • Podijeli:
švedska, nato - shutterstock-65c15b9869c98.webp Foto: Shutterstock

Švedska je sprema preuzeti svoje dužnosti u NATO-u, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson nakon što je mađarski parlament podržao ratifikaciju pristupanja Švedske u Sjevernoatlantski savez.

Mađarska je u ponedjeljak odobrila ratifikaciju ulaska Švedske u NATO. To je učinila posljednja od 31 države članice NATO-a.

Švedski premijer ocijenio je da je to “historijski dan”.

Švedska je zatražila ulazak u NATO 2022. zajedno s Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Glavni sekretar Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta.

“Sada kada su svi saveznici odobrili, Švedska će postati 32. saveznik NATO-a. Švedsko članstvo učinit će nas sve snažnijima i sigurnijima”, objavio je na X-u.

Ulazak Švedske u NATO pozdravilo je i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova u objavi na X-u.

“Članstvo Švedske u NATO-u učinit će naš Savez jačim, a sve nas sigurnijima. Radujemo se vidjeti švedsku zastavu kako se vijori u sjedištu NATO-a”, stoji u objavi.

Podršku je izrazilo i poljsko veleposanstvo u Švedskoj.

“Poljska rado pozdravlja ovaj daljnji korak, budući da podržava pristupanje Švedske od samog početka”, napisali su na X-u.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()