Španski Spiderman u borbi protiv klimatskih promjena

Dosad se popo na više od 150 objekata širom svijeta

19.05.2023. 15:50
  • Podijeli:

Urbani kaskaderski penjač poznat kao "Francuski Spajdermen" zbog svojih smjelih uspona osvojio je još jednu znamenitost. Uspio je da se popne na neboder u Barseloni visok 166 metara, odnosno 381 stopu, i tako pokušao da utiče na svijest o klimatskim promjenama i suši.

Šezdesetogodišnji Alen Robert puzao je po spoljašnjosti hotela Melia Barcelona Ski, četvrtoj po visini zgradi u ovom španskom gradu, sa samo vrećicom krede u prahu i cipelama za penjanje koje su mu bile pomoć u usponu.

„Želio bih da prenesem poruku o klimatskim promjenama i problemu isušenosti tla u Španiji,” rekao je Robert nakon što je stigao na krov.

S obzirom da ovaj uspon nije bio odobren, nakon penjanja na krov, Robert je morao da odgovori na par pitanja policije.
Španija se suočava sa višednevnom sušom, dok su dijelovi južne Evrope pod uticajem neuobičajeno visokih temperatura za koje naučnici kažu da su još više uticali na globalno zagrijavanje.

Prethodno je obmotao prste trakom za penjanje da bi spriječio opekotine, iako je temperatura tog dana u Barseloni iznosila tek - 23 stepena, ipak s obzirom da strukturu zgrade po kojoj se penjao čine čelik i staklo, morao je da se zaštiti -

Desetine ljudi okupljenih ispred zgrade, posmatralo je podvig ovog spajdermena, obučenog u jarkocrveno odijelo i kačket.

Robert je počeo da se penje 1975. na liticama u blizini svog rodnog grada Valensa. Dvije godine kasnije, preuzeo je visokorizične tzv. "besplatne solo" podvige, penjući se sam, bez konopca ili bilo kakve druge podrške.

Od tada se popeo na više od 150 objekata, među kojima i na najvišu zgradu na svijetu, Burdž Kalifu u Dubaiju, ali i Ajfelov toranj u Parizu i most Golden Gate u San Francisku. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()