Španski premijer danas objavljuje odluku o ostavci?

Sánchez je u srijedu neočekivano objavio da razmišlja o odlasku

29.04.2024. 10:35
  • Podijeli:
pedro_sanchez_anadolija -6568ae121c099.webp Foto: Anadolija

Španski premijer Pedro Sánchez u ponedjeljak će objaviti namjerava li podnijeti ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njegove supruge Begoe Gómez, javlja agencija dpa.

Njegov ured saopćio je jutros da će odluku objaviti u podne, prenosi Reuters.

Sánchez je u srijedu neočekivano objavio da razmišlja o odlasku. Tada je otkazao sve planirane sastanke i rekao da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.

Sánchez, socijalist koji je preuzeo dužnost 2018., napisao je na X-u da mora razmisliti o tome hoće li ostati na dužnosti s obzirom na neutemeljene optužbe protiv njegove supruge

Rekao je da treba odlučiti "isplati li se" ostati na dužnosti unatoč "blatnoj jami" koju desnica i krajnja desnica prave od politike, "hoću li i dalje biti na čelu vlade ili bih trebao odstupiti".

Optužbe protiv Gómez, koja ne obnaša javnu dužnost, iznijela je desničarska organizacija Manos Limpias (Čiste ruke). Optužila ju je za trgovinu utjecajem i poslovnu korupciju. Manos Limpias je kasnije priznao da su se optužbe temeljile na medijskim izvještajima koja bi mogla biti lažna.

Ured javnog tužioca u Madridu prošle je sedmice također zatražio da se obustavi preliminarna istraga protiv Gómez.

Prema ustavu, ako Sánchez podnese ostavku kralj Felipe VI. morat će se konzultirati s liderima političkih stranaka prije nego što predloži nasljednika parlamentu.

Sánchez bi također mogao ostati na dužnosti i ići na izglasavanje povjerenja u parlamentu ili objaviti prijevremene izbore.

Više od 10.000 ljudi protestvovalo je u subotu u Madridu, pozivajući ga da ostane na dužnosti. Oko 5000 izašlo je u nedjelju navečer na ulice španske prijestolnice s transparentima na kojima su ga pozvali da ne podnese ostavku. Također su optužili desničare da pribjegavaju "ucjenama" i "lažnim vijestima".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()