Španija usvojila zakon o oprostu organizatorima referenduma u Kataloniji

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu s 350 mjesta

14.03.2024. 19:09
  • Podijeli:
katalonija referendum reuters-1664292313173.webp Foto: Reuters

Španski parlament je u četvrtak usvojio zakon o amnestiji za Katalonce koji su 2017. organizovali zabranjeni referendum o neovisnosti, čime će biti obustavljeni sudski postupci protiv više stotina učesnika.

Za zakon je glasalo 178 zastupnika ljevice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu s 350 mjesta.

Zakonom se ukida „kaznena, administrativna i financijska“ odgovornost za osobe koje su od januara 2012. do novembra 2023. sudjelovale u promovisanju, pripremi i organiziranju referenduma.

Španski socijalistički premijer Pedro Sanchez je krajem prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat jer su njegovu manjinsku vladu podržale katalonske separatističke stranke u zamjenu za taj zakon.

Sanchez je rekao prošle sedmice da je zakon bitan zbog „pomirbe“ i „suživota“. Stranke desnice, koje su glasale protiv, optužile su premijera za „izdaju“. Prošle sedmice su hiljade demonstranata izašle na ulice Madrida protestujući protiv Sancheza i smatrajući da će amnestija potaknuti zagovornike neovisnosti na novi pokušaj odcjepljenja.

Zakon  bi mogao stupiti na snagu krajem maja nakon što se o njemu očituje gornji dom parlamenta Senat, u kojem sjede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti ali ne i srušiti.

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveru Španije, održavaju se izvanredni izbori 12. maja.

Stupi li dotad na snagu zakon o amnestiji, na izborima bi mogao sudjelovati i bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Belgiji.

Puigdemont je prije šest i pol godina, temeljem zabranjenog referenduma, proglasio republiku Kataloniju, no to proglašenje nije bilo primijenjeno odnosno priznato. Njegovi saradnici najavili su ranije ovaj mjesec da se on namjerava vratiti u Kataloniju u junu  jer bi tada trebao biti povučen nalog suda u Madridu za njegovim hapšenjem, piše HINA.

“Ovo nije kraj. Naš cilj je neovisnost naše zemlje Katalonije”, rekla je na katalonskom jeziku Miriam Nogueras, zastupnica stranke “Zajedno za Kataloniju”, kojoj pripada i Puigdemont.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()