Španija ukida “zlatne vize”

Cilj je zaustaviti mešetarenje nekretninama, rekao je u ponedjeljak u Sevilli premijer Pedro Sanchez

09.04.2024. 07:40
  • Podijeli:
pedro_sanchez_anadolija -6568ae121c099.webp Foto: Anadolija

Španska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja.

Cilj je zaustaviti mešetarenje nekretninama, rekao je u ponedjeljak u Sevilli premijer Pedro Sanchez.

„Poduzet ćemo potrebne mjere kako bi osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet špekulacije”.

Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak u Madridu, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Program zlatnih viza od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nisu članice Europske unije da steknu prebivalište u Španiji ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500 hiljada eura. Program se odnosio i na financijske investicije od najmanje milion eura u tvrtke ili dva miliona u državne obveznice.

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tokom eurokrize, a svugdje su kritizirani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice priuštivog stanovanja, piše agencija dpa.

Sanchez je u ponedjeljak rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barcelone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim otocima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()