Španija oborila rekord sa 84 miliona turista u 2023.

Ukupan prihod od turizma u 2023. godini će premašiti 108 milijardi eura

22.01.2024. 10:32
  • Podijeli:
grad barcelona pixabay-63e4dbee81a71.webp Foto: Pixabay

Španski ministar industrije i turizma Jordi Hereu izjavio je da je broj turista koji su prošle godine posjetili Španiju premašio 84 miliona i da je to novi rekord.

Hereu je naveo da je prije pandemije KOVID-19 najveći broj turista ostvaren 2019. godini. Prošle godine taj broj je povećan za jedan posto, a za 19 posto u odnosu na broj turista 2022. godine, prenosi Anadolija.

Ističući da je prema statističkim podacima najveći broj turista koji su do sada posjetili zemlju u 2019. godini iznosio 83,5 miliona, ministar Hereu je naglasio da je taj broj premašen u 2023. i povećan na 84 miliona.

Hereu je naveo i da će ukupan prihod od turizma u 2023. godini premašiti 108 milijardi eura.

Španski ministar je istakao da očekuju rekord u broju turista i prihodima od turizma i 2024. godine, osim ako ne bude posebnog vanjskog faktora.

Saopćeno je da će zvanične i jasne podatke o turizmu Državni zavod za statistiku (INE) objaviti sljedeće sedmice.

Objavljeno je i da će Madrid ući u kalendar trka Formule 1 od 2026. godine, a službeno će biti objavljeno 23. januara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()