Šolc na 22. mjestu po visini plate u državnoj upravi

Prvi na listi je Rihard Luc, generalni direktor "Njemačke željeznice", sa godišnjom platom od 900.000 evra

29.12.2022. 04:01
  • Podijeli:
Olaf Scholz_REUTERS-638dae2babdff.webp Foto: Reuters

Najmanje 21 član upravnog odbora, uprave firmi ili institucija njemačke države ima veću platu od kancelara Olafa Šolca, koji prima oko 360.000 evra godišnje, pokazuje lista koju je objavilo Ministarstvo finansija Njemačke.

Prvi na listi je Rihard Luc, generalni direktor "Njemačke željeznice", sa godišnjom platom od 900.000 evra, a sa platom od 863.000 evra slijedi Štefan Hofšen, generalni direktor "Državne štamparije", koja je, između ostalog, zadužena za izradu pasoša, ličnih dokumenata, poštanskih markica, novčanica, kao i uređaja za njihovu izradu, prenosi Deutsche Welle.

Potom slijede ostali članovi odbora "Njemačke željeznice" i članovi Uprave državne razvojne banke KfV, koji godišnje primaju između 555.400 i 687.600 evra.

Zarada generalnih direktora različitih istraživačkih centara "Helmholc", Njemačke kontrole letenja, "Autobahn GmbH", operatera naplate putarine "Toll Collect" i njemačke Savezne finansijske agencije su veće od plate kancelara ili su slične.

Ministarstvo finansija Njemačke listu je objavilo tek nakon više zahtjeva i prepiske sa Janom Korteom, šefom poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu.

Korte se u prepisci sa Ministarstvom konkretno obraćao ministru Kristijanu Lindneru (FDP), koji je nedavno rekao da nijedan direktor javnog servisa u okviru ARDa ne bi trebalo da zarađuje više od kancelara, te da bi trebalo štedljivije trošiti novac onih koji plaćaju obaveznu TV pretplatu.

Prema pisanju Nemačke mreže urednika (RND), Korte je ranije već dva puta uputio ovaj zahtjev.

Ministarstvo je konačno poslalo poslaniku listu na kojoj su navedene plate ukupno 151 člana uprava i menadžmenta raznih firmi i institucija njemačke države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()