Šolaja za "Unu": Postoji potreba za reformom UN-a, ali treba pratiti postojeći odnos snaga

Svijet je, golim okom vidljivo, multipolaran

20.09.2023. 15:27
  • Podijeli:
Ujedinjene nacije_logo_Foto Pixabay-64affd36cb5ca.webp Foto: Pixabay

Reforma Ujedinjenih nacija - sve aktuelnija tema posljednjih godina, pa i danas. Malo je saglasnosti o tome kako to uraditi, ali inicijativa - ne manjka, pa je tako i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, na posljednjoj sjednici UN-a, ukazao na značaj reformi, kako ove organizacije, tako i međunarodnih institucija.

Guteres je bio isključiv, pa je tako podvukao - ili reforma ili raspad.

Tragom ove izjave, kontaktirali smo Bojana Šolaju iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka, pa u nastavku pročitajte šta je rekao za UNU.

"Ono što je evidentno, kada su su UN u pitanju, da u određenim dijelovima strukture te globalne organizacije, postoji potreba da se, na neki način, ustroje odnosi. Naravno, to treba da prati odnose snaga u svijetu koje imamo danas", rekao je Šolaja i dodao:

"Ukoliko bi to bila stvarna personifikacija toga, na jedan realan način, to bi bilo pozitivno, a ukoliko bi to bilo na način da se dodaju članice Savjeta bezbjednosti, koje su pod uticajem država, sadašnjih pet stalnih članica, to bi onda izazvalo sumnju u to šta su namjere."

Ako se stvarno ide u pravcu reforme Savjeta bezbjednosti, zaključuje Šolaja, to bi, onda, imalo značaja.

"Svijet je, golim okom vidljivo, multipolaran", pojašnjava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()