Smrtonosna gljivična infekcija širi se alarmantnom brzinom

Oni slabijeg imunološkog sistema te oni koji koriste respiratore i katetere mogu teško oboljeti ili umrijeti

23.03.2023. 06:45
  • Podijeli:
smartphone-bolest-twitter.jpg

Smrtonosna infekcija Candidom auris koju je teško liječiti širi se "alarmantnom" brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, ističu kako zdravi ljudi nisu u opasnosti. Oni slabijeg imunološkog sistema te oni koji koriste respiratore i katetere mogu teško oboljeti ili umrijeti.

Broj slučajeva u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1471, stoji u izvješću CDC-a. Većina testiranih pacijenata bila je imuna na lijekove. Mnogi pacijenti su u bolnicama i domovima za starije osobe.

"Jedan od tri pacijenta s ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško procijeniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih pacijenata igra zaraza Candidom auris", rekla je dr. Meghan Lyman, glavna autorica izvješća, prenosi Index.hr.

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD-u 2016. Najbrži porast slučajeva bio je od 2020. do 2021., prema podacima CDC-a koji su objavljeni u Annals of Internal Medicine. Znanstvenici su zabrinuti jer je uz porast slučajeva zabilježena i imunost na ehinokandine, lijekove koji se koriste za liječenje ovog tipa infekcija.

Navodi se kako je situaciju pogoršala i pandemija, a porast slučajeva Candide auris bilježe i druge zemlje. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()