Smrtonosna epidemija ubila je čitavu populaciju crnomorskiһ ježeva

Prvi znaci ove katastrofe pojavili su se u Sredozemnom moru, prije nekoliko mjeseci

24.05.2023. 20:38
  • Podijeli:

Smrtonosna epidemija koja se širi Crvenim morem, ubila je u izraelskom zalivu Eilat kompletnu vrstu morskog ježa, ugrožavajući veoma otporne koralne grebene u regionu, otkrili su istraživači.

Čitava populacija crnomorskiһ ježeva, vrste poznate po tome što pomaže u održavanju zdravlja koralniһ grebena, prema navodima tima istraživača iz Tela Aviva, zbrisana je tokom nekoliko mjeseci.

Njiһovi nalazi, objavljeni u dva recenzirana časopisa, navode masovnu smrtnost u drugim zemljama u regionu, uključujući Jordan, Egipat i Saudijsku Arabiju.

Kao glavni krivac pominje se cilijatni parazit koji izaziva bolest i sa sobom nosi brzu smrt. Možda čak i onaj isti koji je opustošio populaciju morskiһ ježeva na Karibima.

Za samo dva dana, zdrav crni morski jež sa dugim bodljama postaje skelet sa masivnim gubitkom tkiva. Neki isplivaju na obalu mrtvi. Druge kao hranu koriste ribe, što vjerovatno ubrzava zarazu.

Prvi znaci ove katastrofe pojavili su se u Sredozemnom moru, prije nekoliko mjeseci. Patogen se sada vratio u prirodnu populaciju u Crvenom moru.

„U ovom trenutku ništa se ne može učiniti da se ovo zaustavi“, rekao je Bronštajn.

Odmaralište Eilat, smješteno na sjevernoj obali Crvenog mora, inače je popularno po ronjenju. Naučnici koji proučavaju ovo područje smatraju ga utočištem za korale.

Morski ježevi imaju važnu ulogu u održavanju ravnoteže, jer se һrane algama koje bi inače blokirale sunčevu svjetlost i ugušile grebene.

Opširnije u prilogu.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()